Witaminy K
Witaminy K - grupa związków będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu. W 1939 roku wyizolowano witaminę K1 i K2. Rolę tych witamin wiązano początkowo głównie z zapobieganiem krwawieniom. Obecnie witaminą K nazywne jest kilka związków, pochodnych naftochinonu. Rozróżnia się witaminę K1 (filochinon), witaminę K3 (menadion) oraz grupę witamin K2 (menachinony).
Organizm człowieka potrzebuje przeciętnie około 2 mg witaminy K na dobę. Podlega ona procesowi regeneracji w wątrobie w tzw. cyklu witaminy K.
Występowanie
Witaminy K mogą być wytwarzane przez florę jelitową, występują w: brokułach, rzepie, szpinaku, ogórku, sałacie, kapuście właściwej, lucernie, morszczynie, awokado, a także w ziemniakach, jajach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.Podsumowanie funkcji witamin K w organizmie
- regulacja wytwarzanie protrombiny
- zapewnianie odpowiedniej krzepliwość krwi i powstrzymywanie zatrzymanie krwawienia
- istotna rola w gospodarce wapniowej
- hamują rozwój niektórych nowotworów
Niedobór witamin K może powodować:
- niską krzepliwość krwi,
- powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
- problemy z gojeniem się ran,
- utrudnioną mineralizację kości,
- zwiększenie ryzyka rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunkę
Nie opisano dotychczas groźnego przypadku zespołu hiperwitaminozy (przedawkowania witamin K), można więc można uznać wspomaganie organizmu witaminą K za dość bezpieczne.
Witamina K2 a osteoporoza
Witamina K2 potrzebna jest obok wystarczającego poziomu wapnia, magnezu, witamin D i B6 do zapewninia prawidłowego fizjologicznie stanu kości. U osób o diecie ubogiej w witaminę K, istotnie rośnie prawdopodobieństwo złamań kości. Zjawisko złamań szyjki kości udowej jest szczególnie częste u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Badania wykazały, że suplementacja witaminą K2 z wapniem i witaminą D znacząco zmniejszyła ryzyko złamań kości udowej u kobiet, mimo równie częstych upadków co w grupie kontrolnej (nie stosującej suplementacji).K2 a układ krążenia
W Holandii, na przełonie lat 1990-2000 przeprowadzono badanie potwierdzające ochronny wpływ witaminy K2 na układ krążenia. Objęto nim grupę blisko 5 tys. osób w wieku 55-70 lat. Wykazano, iż dieta bogata w witaminę K2 zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o 50%. Wyniki badań in vivo pokazały również, że suplementacja dużymi dawkami K2 nie tylko hamuje rozwój zwapnienia, ale przyczynia się również do odwrócenia procesu odkładania wapnia i redukcji płytki miażdżycowej w naczyniach tętniczych (całkowita ilość odłożonego wapnia spadła w ciągu sześciu tygodni suplementacji o blisko 40%).Witamina K2 jest jednym ze składników ProArgi 9 Plus. Jedna dawka pokrywa około 30% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.