Resweratrol

resveratrol

Resweratrol jest organicznym związkiem chemicznym, polifenolową pochodną stilbenu o wzorze C14H12O3. Resweratrol należy do grupy składników żywności posiadających aktywność biologiczną. Znajdziemy go głównie w owocach i ich przetworach, zwłaszcza w winogronach i - z racji tego - w dużym stężeniu, w czerwonym winie. Obecny jest również. choć w znacznie mniejszych ilościach, w skórce owoców morwy i czarnej porzeczki, a także w orzeszkach ziemnych.

Związek ten szeroko oddziałuje na organizm człowieka zarówno zapobiegawczo, jak i leczeniczo w przypadku różnych chorób. Resweratrol wpływa korzystnie na układ krwionośny. Badania dowodzą też, że hamuje rozwój niektórych procesów nowotworowych. Sugeruje się również, że resveratrol chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, ma działanie przeciwutleniające, antyproliferacyjne, przeciwzapalne i antyangiogenne. Choć znany jest od dawna, to dopiero kilka lat temu wzbudził większe zainteresowanie za sprawą tzw. paradoksu francuskiego. Stwierdzono mianowicie, że w państwach basenu Morza Śródziemnego wskaźnik śmiertelności w wyniku schorzeń sercowo-naczyniowych utrzymuje się na niższym poziomie, mimo iż tamtejsza dieta bogata jest w tłuszcze nasycone. Zjawisko to powiązano z regularnym spożywaniem umiarkowanych ilości czerwonego wina. resweratrolPoczątkowo przypuszczano, że wino zwiększa stężenie cholesterolu frakcji HDL, ze względu na zawartość alkoholu (który spożywany w ilości 20 - 30 g, ma obniżać ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną  serca nawet o 40 %). Po serii badań okazało się jednak, że zawartość cholesterolu HDL w surowicy krwi ludności zamieszkującej Francję nie jest większa niż u innych narodowości. Zaczęto więc szukać innej przyczyny paradoksu. Wkrótce naukowa analiza składników wina wykazała, że związkiem obniżającym ryzyko chorób układu krążenia jest właśnie resweratrol. Późniejsze badania potwierdziły, że resveratrol zapobiega chorobom serca przez obniżenie szkodliwych frakcji cholesterolu i przeciwdziałanie miażdżycy, wspomaga też leczenie cukrzycy oraz działa profilaktycznie w przypadku chorób nerek i trzustki. Pomaga też utrzymać w dobrej kondycji skórę i naczynia krwionośne (w wyniku hamowania procesu peroksydacji lipidów oraz zmniejszania wnikania utlenionych LDL w ściany naczyń) oraz, w pewnym sensie, opóźnia starzenie się. Resweratrol pozyskuje się na skalę przemysłową z pestek, skórek, miąższu czerwonych winogron i czerwonego wina.

Badania laboratoryjne

W wyniku badania stwierdzono, że starsze myszy, którym podawano resweratrol, wykazały znaczącą redukcję objawów starzenia: zmniejszenie stanów zapalnych i apoptozę w śródbłonku naczyniowym, zwiększenie elastyczności aorty, poprawę koordynacji ruchowej, spowolnienie rozwóju zaćmy, zachowanie gęstości kości, istotnie obniżony poziom cholesterolu i nieznaczne obniżenie poziomu trójglicerydów. U myszy pozostających na diecie wysokokalorycznej dodatek resweratrolu skutkował wydłużeniem średniej długości życia o 26%, do długości niewiele niższej niż u myszy na diecie standardowej bez resweratrolu i z resweratrolem. Śmiertelność obniżyła się głownie dzięki mniejszemu udziałowi niewydolności sercowo-płucnej. Prowadzono również badania na lemurach tyjących na zimę całkowicie naturalnie - zaobserwowano u nich 15% spadek apetytu przed okresem zimowym i o około 30% zmniejszoną szybkość tycia.

Resweratrol ekstrachowany z czerwonego wina jest ważnym składnikiem ProArgi 9 Plus.

ProArgi 9 Plus

Sens suplementacji

Spożycie ma sens głownie w przypadkach:
  • choroby wieńcowej i nadciśnienia
  • chorób sercowo-naczyniowych
  • upośledzonego krążenia krwi
  • profilaktyki ww schorzeń
  • profilaktyki antynowotworowej
  • profilaktyki i lecznia otyłości
  • hipercholesterolemii
  • kuracji "antystarzeniowych"


Dieta bogata
w resweratrol

Pokarmy bogate w ten związek:
  • czerwone winogrona
  • czarna porzeczka
  • owoce morwy
  • czerwone wino
  • orzeszki ziemne



Synergy-potency