Resweratrol
Resweratrol jest organicznym związkiem chemicznym,
polifenolową pochodną stilbenu o wzorze C14H12O3.
Resweratrol należy do grupy składników żywności
posiadających aktywność biologiczną. Znajdziemy go głównie w owocach i ich
przetworach, zwłaszcza w winogronach i - z racji tego - w dużym stężeniu, w
czerwonym winie. Obecny jest również. choć w znacznie mniejszych ilościach, w
skórce owoców morwy i czarnej porzeczki, a także w orzeszkach ziemnych.
Związek ten szeroko oddziałuje na organizm
człowieka zarówno zapobiegawczo, jak i leczeniczo w przypadku różnych chorób.
Resweratrol wpływa korzystnie na układ krwionośny. Badania dowodzą też, że
hamuje rozwój niektórych procesów nowotworowych. Sugeruje się również, że
resveratrol chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, ma działanie
przeciwutleniające, antyproliferacyjne, przeciwzapalne i antyangiogenne.
Choć znany jest od dawna, to dopiero kilka lat temu wzbudził większe zainteresowanie
za sprawą tzw. paradoksu francuskiego. Stwierdzono mianowicie, że w państwach
basenu Morza Śródziemnego wskaźnik śmiertelności w wyniku schorzeń
sercowo-naczyniowych utrzymuje się na niższym poziomie, mimo iż tamtejsza dieta
bogata jest w tłuszcze nasycone. Zjawisko to powiązano z regularnym spożywaniem
umiarkowanych ilości czerwonego wina. Początkowo przypuszczano, że wino zwiększa
stężenie cholesterolu frakcji HDL, ze względu na zawartość alkoholu (który
spożywany w ilości 20 - 30 g, ma obniżać ryzyko zachorowania na chorobę
niedokrwienną serca nawet o 40 %). Po serii badań okazało się jednak, że
zawartość cholesterolu HDL w surowicy krwi ludności zamieszkującej Francję nie
jest większa niż u innych narodowości. Zaczęto więc szukać innej przyczyny
paradoksu. Wkrótce naukowa analiza składników wina wykazała, że związkiem
obniżającym ryzyko chorób układu krążenia jest właśnie resweratrol. Późniejsze
badania potwierdziły, że resveratrol zapobiega chorobom serca przez obniżenie
szkodliwych frakcji cholesterolu i przeciwdziałanie miażdżycy, wspomaga też
leczenie cukrzycy oraz działa profilaktycznie w przypadku chorób nerek i
trzustki. Pomaga też utrzymać w dobrej kondycji skórę i naczynia krwionośne (w
wyniku hamowania procesu peroksydacji lipidów oraz zmniejszania wnikania
utlenionych LDL w ściany naczyń) oraz, w pewnym sensie, opóźnia starzenie się.
Resweratrol pozyskuje się na skalę przemysłową z pestek, skórek, miąższu
czerwonych winogron i czerwonego wina.
Badania laboratoryjne
W wyniku badania stwierdzono, że starsze myszy,
którym podawano resweratrol, wykazały znaczącą redukcję objawów starzenia:
zmniejszenie stanów zapalnych i apoptozę w śródbłonku naczyniowym, zwiększenie
elastyczności aorty, poprawę koordynacji ruchowej, spowolnienie rozwóju zaćmy,
zachowanie gęstości kości, istotnie obniżony poziom cholesterolu i nieznaczne
obniżenie poziomu trójglicerydów. U myszy pozostających na diecie
wysokokalorycznej dodatek resweratrolu skutkował wydłużeniem średniej długości
życia o 26%, do długości niewiele niższej niż u myszy na diecie standardowej bez
resweratrolu i z resweratrolem. Śmiertelność obniżyła się głownie dzięki
mniejszemu udziałowi niewydolności sercowo-płucnej. Prowadzono również badania
na lemurach tyjących na zimę całkowicie naturalnie - zaobserwowano u nich 15%
spadek apetytu przed okresem zimowym i o około 30% zmniejszoną szybkość tycia.
Resweratrol ekstrachowany z czerwonego wina jest
ważnym składnikiem ProArgi 9 Plus.
Sens suplementacji
Spożycie ma sens głownie w przypadkach:
- choroby wieńcowej i nadciśnienia
- chorób sercowo-naczyniowych
- upośledzonego krążenia krwi
- profilaktyki ww schorzeń
- profilaktyki antynowotworowej
- profilaktyki i lecznia otyłości
- hipercholesterolemii
- kuracji "antystarzeniowych"
Dieta bogata
w resweratrol
Pokarmy bogate w ten związek:
- czerwone winogrona
- czarna porzeczka
- owoce morwy
- czerwone wino
- orzeszki ziemne