Kwas foliowy
Kwas foliowy (witamina B9, witamina B11, folacyna,
kwas listny) – organiczny związek chemiczny z grupy witamin B. Nazwa pochodzi od
łacińskiego słowa folium - "liść". Pod względem fizycznym kwas foliowy jest
jasnożółtą substancją, rozpuszczalną w wodzie. Jest wrażliwy - stosunkowo łatwo
rozpada się pod wpływem wyższej temperatury i światła słonecznego.
Pod względem fizycznym kwas foliowy jest jasnożółtą
substancją rozpuszczalną w wodzie. Niestety, dość łatwo rozpada się pod wpływem
wyższej temperatury i światła słonecznego.
Występowanie
W organizmie ludzkim kwas foliowy syntezowany jest
przez bakterie jelitowe.
W żywności występuje w postaci folianów, dlatego
termin witamina B9 utożsamia się często z całą grupą związków - w przyrodzie ich
około 20 rodzajów. Znajdziemy go w liściastych warzywach: w szpinaku, sałacie,
brokułach, brukselce, szparagach, kapuście, kalafiorze oraz w mniejszych
ilościach w pomidorach, burakach, orzechach, słoneczniku, grochu, fasoli,
soczewicy, soi, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy,
bananach, awokado i pomarańczach.
Oddziaływanie na organizmy
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie
komórek; wpływa korzystnie na system nerwowy i mózg, decyduje też o lepszym
samopoczuciu psychicznym. Chroni przed uszkodzeniami tzw. cewy nerwowej u płodu,
dobrze wpływa na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w przekazywaniu cech
dziedzicznych komórek a także reguluje ich podział. Wpływa na funkcjonowanie
układu pokarmowego - uczestniczy na przykład w tworzeniu soku żołądkowego,
zapewnia poprawne działanie żołądka, jelit i wątroby. Jest jednym z czynników
antyanemicznych, pobudza powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy
chroni też przed niektórymi nowotworami (zwłaszcza rakiem macicy).
Jakie są skutki niedoboru witaminy B9 (kwasu foliowego)?
- zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek
- zmniejszona ilość czerwonych krwinek, tzw. anemia megaloblastyczna
- uczucie przemęczenia, zaburzenia koncentracji
- stany niepokoju, lęku, zwiększona drażliwość i depresje
- bezsenność, problemy z pamięcią,roztargnienie
- zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, biegunki, brak apetytu, zmniejszona masa ciała
- stany zapalne języka, błony śluzowej warg, kołatanie serca, migreny, przedwczesna siwizna
- zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży
Co ciekawe, organizm ludzki jest w stanie przyswoić kwas foliowy z jedzenia tylko w 50%, natomiast w postaci syntetycznej prawie w 100%. Dlatego, nawet jeśli nasza dieta jest bogata w kwas foliowy,
przyda się nam również suplementacja.
Kwas foliowy jest jednym ze składników ProArgi 9 Plus. Jedna dawka (saszetka) suplementu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Sens suplementacji
Głownie w przypadkach:
- stwierdzenia zmniejszonej ilości czerwonych krwinek
- uczucia przemęczenia, zaburzeń koncentracji
- stanów niepokoju, lęku, zwiększonej drażliwości i depresji
- bezsenności, w problemów z pamięcią, roztargnienia
- stanów zapalnych języka, błony śluzowej warg, kołatania serca, migreny, przedwczesnej siwizny
- zahamowania wzrostu u dzieci i młodzieży