Kwas foliowy
Kwas foliowy (witamina B9, witamina B11, folacyna, kwas listny) – organiczny związek chemiczny z grupy witamin B. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium - "liść". Pod względem fizycznym kwas foliowy jest jasnożółtą substancją, rozpuszczalną w wodzie. Jest wrażliwy - stosunkowo łatwo rozpada się pod wpływem wyższej temperatury i światła słonecznego.
Pod względem fizycznym kwas foliowy jest jasnożółtą substancją rozpuszczalną w wodzie. Niestety, dość łatwo rozpada się pod wpływem wyższej temperatury i światła słonecznego.
Występowanie
W organizmie ludzkim kwas foliowy syntezowany jest przez bakterie jelitowe.W żywności występuje w postaci folianów, dlatego termin witamina B9 utożsamia się często z całą grupą związków - w przyrodzie ich około 20 rodzajów. Znajdziemy go w liściastych warzywach: w szpinaku, sałacie, brokułach, brukselce, szparagach, kapuście, kalafiorze oraz w mniejszych ilościach w pomidorach, burakach, orzechach, słoneczniku, grochu, fasoli, soczewicy, soi, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, bananach, awokado i pomarańczach.
Oddziaływanie na organizmy
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa korzystnie na system nerwowy i mózg, decyduje też o lepszym samopoczuciu psychicznym. Chroni przed uszkodzeniami tzw. cewy nerwowej u płodu, dobrze wpływa na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek a także reguluje ich podział. Wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego - uczestniczy na przykład w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia poprawne działanie żołądka, jelit i wątroby. Jest jednym z czynników antyanemicznych, pobudza powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy chroni też przed niektórymi nowotworami (zwłaszcza rakiem macicy).Jakie są skutki niedoboru witaminy B9 (kwasu foliowego)?
- zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek
- zmniejszona ilość czerwonych krwinek, tzw. anemia megaloblastyczna
- uczucie przemęczenia, zaburzenia koncentracji
- stany niepokoju, lęku, zwiększona drażliwość i depresje
- bezsenność, problemy z pamięcią,roztargnienie
- zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, biegunki, brak apetytu, zmniejszona masa ciała
- stany zapalne języka, błony śluzowej warg, kołatanie serca, migreny, przedwczesna siwizna
- zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży
Co ciekawe, organizm ludzki jest w stanie przyswoić kwas foliowy z jedzenia tylko w 50%, natomiast w postaci syntetycznej prawie w 100%. Dlatego, nawet jeśli nasza dieta jest bogata w kwas foliowy, przyda się nam również suplementacja. Kwas foliowy jest jednym ze składników ProArgi 9 Plus. Jedna dawka (saszetka) suplementu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.