Cytrulina
Cytrulina to organiczny związek chemiczny - aminokwas, pochodna ornityny o wzorze
C6H13N3O3. Ma postać białego, dobrze rozpuszczalnego w wodzie, drobnokrystalicznego proszku.
Rola cytruliny w organizmie
L-cytrulina jest konwertowana w organizmie do l-argininy, a następnie, w miarę potrzeb, do tlenku azotu. Tlenek azotu jest rodzajem hormonu służacego regulacji stopnia rozszerzenia naczyń krwionośnych. Rozszerzenie naczyń wpływa na ukrwienie wszystkich organów ciała, w tym oczywiście mięśni a więc i serca. Polepszenie ukrwienia oznacza zwiększenie dostarcznego tlenu i substancji odżywczych, co zapobiegaą przedwczesnemu zmęczeniu fizycznemu i psychicznemu oraz przyspiesza regenrację powysiłkową.
L-cytrulina odgrywa również wraz z ornityną i argininą istotną rolę w cyklu mocznikowym, przyczyniając się m.in. do zmniejszenia ilości kwasu mlekowego gromadzącego się w mięśniach w czasie wysiłku fizycznego. Zmniejszenie nagromadzenia kwasu mlekowego w istotny sposób
zmniejsza ogólny poziom zmęczenia odczuwany np. w czasie treningu fizycznego.
Cytrulina naturalnie występuje np. w arbuzach, kawonie.
Jak dawkować L-cytrulinę
Suplementacja l-cytruliny może sięgać nawet 2000 mg dziennie. Zaleca się rozłożyć dawki w czasie na całą dobę.
Suplement należy stosować ostrożnie jeśli występuj zaburzenia pracy
nerek. Najlepiej konsultować dawkowanie z lekarzem.
Dawki rzędu 200 - 600 mg (0,2 - 0,6 grama)
na dobę są całkowicie bezpieczne dla każdego. Jedna dawka (saszetka) ProArgi 9 Plus zawiera 200 mg l-cytruliny.